Belangrijke informatie over de koel- en temperatuurprestaties

De belangrijkste informatie over koeling en temperatuur

Wat wordt bedoeld met de term "koelvermogen"?

De term koelcapaciteit wordt gebruikt om de hoeveelheid warme lucht te beschrijven die door een airconditioningsysteem in een ruimte wordt omgezet in comfortabelere temperaturen. Net als bij andere huishoudelijke apparaten wordt de koelcapaciteit binnen een uur gebruikt als referentie voor de airconditioner. Een kilowatt is de eenheid die wordt gebruikt voor het meten van het koelvermogen. Het koelvermogen geeft een belangrijke indicatie of een airconditioningsysteem geschikt is voor een ruimte in een appartement of juist voor een hal.

Welke referentiewaarden moeten worden overwogen met betrekking tot het koelvermogen van uw eigen airconditioningsysteem?

De belangrijkste indicatoren voor de selectie van een airconditioner zijn in de eerste plaats de maximale hoeveelheid lucht in een afgesloten ruimte. Om dit te berekenen, hoeft u alleen maar het vloeroppervlak van de ruimte te vermenigvuldigen met de hoogte van het plafond. Naast deze waarde moet ook rekening worden gehouden met andere factoren - zoals objecten die warmte uitstralen in een ruimte. Naast de bewoners omvat dit ook elektrische apparaten die tijdens het gebruik opwarmen en warmte afgeven aan de omgeving. Een derde factor is doordringende zonnestraling. In het geval van kamers met grote ramen op het zuiden is het noodzakelijk om meer zonuren aan te nemen om echt een aangenaam binnenklimaat te creëren. Bijvoorbeeld:


Een kamer heeft een volume van 42 m³. Door de verhoogde zonnestraling als gevolg van de vele ramen is de benodigde koelcapaciteit 40 keer het volume van de ruimte. Omgerekend geeft dit 42 x 40 = 1680 watt per uur.

Tips voor het kiezen van de juiste kamertemperatuur

De keuze van de gewenste kamertemperatuur is sterk afhankelijk van de perceptie van de mensen in de kamer. Als het om een kantoorruimte gaat, kan men het best een constante gemiddelde waarde afspreken, die geen gevaar vormt voor de bloedcirculatie bij het verlaten van het gebouw, zelfs niet in warmere omstandigheden. Temperaturen tussen 20 en 22 graden worden door het merendeel van de mensen als aangenaam ervaren, zodat zelfs wanneer er veel mensen in een ruimte zijn, er geen conflicten ontstaan door de temperatuur.

Meer goede redenen om een airconditioningsysteem te kopen

Moderne airconditioningsystemen zorgen niet alleen voor een aangenaam ruimteklimaat bij warme temperaturen, maar regelen ook de luchtvochtigheid. Hoe meer het constant op 50% ligt, hoe makkelijker het voor het bloedcirculatiesysteem is om te wennen aan de kunstmatig opgewekte temperaturen van een airconditioningsysteem. Airconditioningsystemen kunnen ook in het midden van de zomer worden gebruikt, omdat de technologie zelfs bij zeer warme omgevingslucht de ingestelde temperaturen kan garanderen.