Informatie over montage, installatie en inbedrijfstelling

 Informatie over montage, installatie en inbedrijfstelling

Airconditioner wandmontage binnenunit - waar moet bij de installatie rekening mee worden gehouden?

Airconditioners zorgen voor een aangename temperatuur en hebben een positieve invloed op het ruimteklimaat. Sommige regels en voorschriften moeten echter worden nageleefd tijdens de installatie en de behandeling. De installatie-instructies helpen bij de montage. De binnenairconditioner moet zo hoog en absoluut horizontaal mogelijk worden opgehangen. De installatieplaats moet zo worden gekozen dat de gekoelde lucht gelijkmatig door de ruimte kan stromen. Vanwege de luchtstroom is het niet aan te raden om het apparaat in de buurt van warmtebronnen, zitplaatsen of werkplekken te installeren. De minimale afstanden tot het plafond zijn ca. 15 cm, tot de bodem 200 cm en tot de zijkanten 12 cm elk. De bevestigingsplaat wordt uit de airconditioner verwijderd en de plaats waar deze moet worden bevestigd is op de muur gemarkeerd. Vervolgens wordt het met schroeven en deuvels bevestigd. De binnenunit wordt opgehangen aan de montageplaat en vervolgens worden de aansluitleidingen aangesloten. In de koelmodus wordt condensaat geproduceerd, dat via een condensslang met een helling naar buiten moet worden afgevoerd.

Installatie van de buitenunit - waar moet ik rekening mee houden?

In principe is het belangrijk om te handelen volgens de installatie-instructies en een goedgekeurd bevestigingssysteem te gebruiken. Anders kan het overal buiten worden gemonteerd. Voorwaarde is dat het niemand stoort, dat het gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud en dat er rekening wordt gehouden met de minimale afstanden: 20 cm naar achteren, 100 cm naar voren, 60 cm naar rechts en 30 cm naar links. Idealiter wordt het apparaat geïnstalleerd op een plaats waar het niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht, omdat dit de efficiëntie van het apparaat kan verbeteren. Een installatieplaats met een sterke stofvorming moet ook worden vermeden. Als de buitenunit op het dak moet worden gemonteerd, kan de installatie en het onderhoud gepaard gaan met bepaalde kosten, aangezien de technici veiligheidsmaatregelen moeten nemen voordat ze op het dak lopen.

Waar kan een buitenunit worden geïnstalleerd en hoe groot zijn de units?

Buitenunits kunnen bijvoorbeeld aan de wand van het huis worden gemonteerd. Hier worden de montagebeugels na het doorbreken van de muur met schroeven en beugels bevestigd, zodat de buitenunit stevig staat. Het apparaat kan ook worden geïnstalleerd op het terras, het balkon, door middel van consoles op het dak, in een ondergrondse parkeergarage of in de tuin. In zeldzame gevallen is het ook mogelijk om de apparaten binnenshuis te installeren, afhankelijk van de omstandigheden. De grootte van een buitenunit is afhankelijk van de capaciteit. Apparaten met bijvoorbeeld 2 tot 5 kW zijn ongeveer zo groot als een koffer.

Kan een airconditioningsysteem achteraf worden ingebouwd?

In de meeste gevallen is dit zonder problemen mogelijk bij gebruik van een buitenunit. De binnenunit wordt meestal met een montageplaat aan de wand bevestigd. De koudemiddelleidingen, die in een kabelgoot worden gelegd, worden vervolgens door een muuropening naar de buitenzijde van de unit geleid, die aan beugels of zichtbare aggregaatpanelen wordt bevestigd. Tot slot wordt de inbedrijfstelling uitgevoerd door het controleren van de druk en het evacueren van het koelsysteem. Daarbij wordt het resterende vocht uit de lijnen verwijderd. Bij een juiste installatie en onderhoud hoeft er geen koudemiddel te worden bijgevuld vanwege het gesloten systeem. De werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd door een gekwalificeerd gespecialiseerd bedrijf.

Vormt de installatie van de airconditioner veel bouwvervuiling?

Ja, maar dit is binnen de grenzen van het redelijke. Natuurlijk zijn er boorwerkzaamheden nodig voor het muurkanaal, maar het stof dat tijdens het boren vrijkomt, wordt afgezogen bij het boorgat en niet verdeeld in het appartement dankzij de moderne industriële stofzuigers van vandaag. Dit voorkomt grof vuil en laat het appartement bijna bezemschoon achter. Meestal is slechts één dag nodig voor de installatie.

Kan ik de airconditioning zelf installeren of is het aan te raden om een gespecialiseerd bedrijf in te huren?

Het is mogelijk om het airconditioningsysteem zelf te installeren. De uiteindelijke inbedrijfstelling moet echter worden uitgevoerd door een gecertificeerde aircotechnicus, elektricien of sanitair-, verwarmings- en airconditioningsmonteur met een passende aanvullende opleiding. Bij gebrek aan kennis is het raadzaam om de installatie ook door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. Je moet niet op de verkeerde plaats bezuinigen. De mogelijke vervolgkosten als gevolg van een verkeerd geïnstalleerd airconditioningsysteem zijn extreem hoog. De specialist installeert het systeem ook zeer nauwkeurig en zorgt ervoor dat de koude lucht stroomt naar de plaats waar het nodig is.

Welke kosten moeten worden verwacht voor de installatie van een airconditioningsysteem door een gespecialiseerd bedrijf?

In een ruimte van maximaal 30 vierkante meter wordt meestal een airco-eenheid met een koelvermogen van ongeveer 2000 tot 2500 watt gebruikt. De totale prijs is uiteindelijk afhankelijk van de omstandigheden, de lengte van de lijn en de benodigde koelcapaciteit. Voor een wandgemonteerde unit met een koelvermogen van 2500 Watt en een koelmiddelleiding van circa 5lfm, inclusief installatie en inbedrijfstelling, bedragen de kosten minimaal 2.000 euro. Er zijn echter aanzienlijke prijsverschillen met betrekking tot de kosten van de airconditioners, zodat er geen precieze opgave kan worden gedaan. 

Hoe lang duurt het om het airconditioningsysteem te installeren?

Twee personen hebben één dag nodig om één of twee binnenunits en één buitenunit te installeren en in bedrijf te stellen. Uiteindelijk kan het echter langer duren, omdat verschillende factoren zoals de omstandigheden en de lengte van de koudemiddelleiding een rol spelen. Het gespecialiseerde bedrijf kan u vooraf de benodigde montagetijd bij benadering aangeven. 

Kan de airconditioner door mijzelf worden bediend en onderhouden?

Nee, want zoals reeds vermeld, moet de inbedrijfstelling volgens de Klimaatbeschermingsverordening 2008 worden uitgevoerd door een gecertificeerd gespecialiseerd bedrijf. Hetzelfde geldt voor regelmatige inspectie, onderhoud en reparatie. Als het meer dan 3 kg gefluoreerde broeikasgassen als koelmiddel bevat, moet het ten minste eenmaal per jaar door gecertificeerd personeel op lekkage worden gecontroleerd. Dit alles speelt ook een belangrijke rol met betrekking tot de garantie. 

Kan het airconditioningsysteem met Quick Connect-systeem door mijzelf in gebruik worden genomen?

Ook in dit geval moet de inbedrijfstelling door een airco-technicus worden uitgevoerd. Als het niet wordt geaccepteerd door een specialist, is er geen garantie op het product. Deze airconditioners kunnen u echter geld besparen omdat ze verschillende snelkoppelingsbevestigingen hebben die vooraf gevuld en geëvacueerd zijn.

Inbedrijfstelling, gedeeltelijke en volledige montage - wat is het verschil?

Ingebruikname

Nadat het airconditioningsysteem is geïnstalleerd en de koudemiddel-, elektrische en condensaatleidingen zijn aangesloten, wordt het systeem in bedrijf gesteld. Het systeem wordt hiervoor geëvacueerd: Er wordt een zeer diep vacuüm gecreëerd om lucht en vocht uit de binnenunit en de koelmiddelleiding te verwijderen. Daarna wordt de airconditioner gevuld. Na een controlemeting kan deze in gebruik worden genomen: De installatie en alle benodigde gereedschappen en vul- en zuigapparatuur zijn aangesloten.

Gedeeltelijke montage

De airco-eenheid is al geïnstalleerd en alle boringen zijn uitgevoerd, zodat de airco-technicus alleen de koudemiddel-, elektrische en condensaatleidingen hoeft aan te sluiten en vervolgens de inbedrijfstelling hoeft uit te voeren.

Volledige montage

Hier controleert de airco-technicus de omstandigheden ter plaatse en wordt met hem een afspraak gemaakt voor het boren van de kern, de installatie, het aansluiten van de leidingen en de inbedrijfstelling.